Bouw

‘Werken aan dit project geeft voldoening, maar is ook zwaar en confronterend’

Hoe doe je dat, een hospice opzetten?
“Ik ben er al een behoorlijke tijd mee bezig. Ik heb hospices bezocht, veel met mensen gepraat en een deskundige in de arm genomen. Mijn makelaar is lang op zoek geweest naar een locatie. Totdat dit grote huis aan de rand van Mook voorbij kwam. Dit is de beste plek die je in deze omgeving kunt vinden. Dicht bij het dorp, het is groot, je kunt er iets moois van maken en het belangrijkste is dat het een groene omgeving met veel privacy is. Als je ziek bent, wil je best nog wel naar buiten. Maar je gaat niet met een infuuspaal de straat op. Hier zijn mensen beschermd.”

Hoe komt het eruit te zien?
huiswilma-w600
“Daar heb ik als bouwer veel over nagedacht. Het moet veilig en comfortabel zijn. De hospice moet bieden wat de mensen nodig hebben. Aan weerszijden van het woonhuis komen twee vleugels waarin de zieken verblijven. Er komen tien plaatsen. Alle gasten hebben een eigen kamer en een familiekamer. Grote ramen met zicht op de tuin. Maar die je ook met één druk op de knop met gordijnen kunt afsluiten. Contact met de buitenwereld als het kan, afzondering als daar behoefte aan is.”

“In het woonhuis komen de keuken, wasserij, kamers voor het personeel en een gezamenlijke huiskamer. Ik wil een inpandige garage waar leveranciers binnen kunnen rijden, maar ook ambulances en lijkauto’s. Die zijn zo uit het zicht. Je wordt er niet onverwacht mee geconfronteerd. Achter in de tuin staat een theehuisje. Dat is heel geschikt als kapelletje of stilteruimte.”

En de organisatie?
“Er is een stichting die de hospice gaat beheren, de Wilma Thissen Stichting. Voor de opzet van de organisatie laat ik me adviseren. Alles wat met de verzorging te maken heeft, zowel medisch als huishoudelijk, wordt door beroepskrachten gedaan. Ik hoop op hulp van vrijwilligers voor persoonlijke aandacht en ondersteuning.”

Hoe ver bent u?
“Het gaat de goede kant op. Eind dit jaar kunnen de vergunningen rond zijn. En dan heb ik zo’n zes maanden nodig voor de verbouwing. Als het aan mij ligt, is de hospice volgend jaar rond deze tijd open.”

Wat moet nu eerst gebeuren?
“We beginnen met de tuin. Daarvoor laat ik een plan maken, zodat er in het najaar gezaaid en geplant kan worden. Met weilanden waarin dieren lopen. Ook oude dieren, zoals ons oorspronkelijke plan was.”

U heeft uzelf wat op de hals gehaald
“Er gaat veel tijd en energie zitten in dit project. Ik krijg gelukkig veel bijval en steun van familie en vrienden. Dat doet me goed. Sinds de plannen openbaar zijn, wordt me van alle kanten hulp aangeboden. Hoewel werken aan dit project voldoening geeft, is het soms ook zwaar en confronterend, want het herinnert me aan Wilma.”